Baćinska jezera i konj na ispaši

Baćinska jezera ponovo zovu!

📜 Anita Palada
📸Anita Palada

Baćinska jezera – velebno odmorište ilirske kraljice Teute

Baćinska jezera, od Ploča udaljena svega 7 kilometara, od davnina slove kao sedam Teutinih bisera! Bijaše to ilirska kraljica za koju se govorilo da je mudrija od zmije, hrabrija od lava i vilinski lijepa.  Odmarala se ona u svojim kamenim dvorima na  Baćinskim jezerima, na njegovom omanjem jezeru Sladincu, ali ne samo na njemu, već je često obilazila i ostalih šest.  Očušu, Crniševo, Podgoru,  Šipak  i Plitko jezero, a znala je otići i do jezera Vrbnik,  odvojenog od svih.

Sladila  se ona u toj prirodnoj oazi slatkim plodovima,  smokvama i grožđem dok su joj Jadranskim i Jonskim morem gusarile lađe, pljačkale blago i kontrolirale more. Kupala se u čistoj vodi Baćinskih jezera i krijepila netom uhvaćenim jeguljama iz jezera i ciplima s ušća. Zalijevala sve to dobrim vinom, napravljenim od grožđa dozrelog u okolnim vinogradima.

Bačinska jezera  pod okriljem  Ardijejaca i Rimljana

U velebnoj ljepoti prirode smišljala je i kovala planove kako proširiti svoje carstvo. Prpošna, lijepa i hrabra kraljica uvijek je bila kost u grlu Grcima i Rimljanima koji su teško podnosili zasjede i pljačke njezinih brodova.

Međutim davno je to bilo. Još u III st. p.Kr., ali se legende o Teuti u Pločama i Baćinskim jezerima još uvijek raspredaju kao da su žive.  

Ne vide se više na Sladincu Teutini dvori, ni gradinsko naselje njezinih Ardijejaca. Nesporazumi s Rimljanima došli su je glave. Na mjesto njezinih dvora i naselja podigli su Rimljani Praetoriu, utvrđeno naselje od kojeg se danas na Baćinskim jezerima još samo vide ostaci zidova i dijelovi  mozaika.

… a danas pod okriljem mnogobrojnih gostiju

Duga su tisućljeća sa sobom donijela promjene, nove ljude, kulturu i običaje.  Lijepo se sjetiti mudre Teute i raspredati o njezinim podvizima, ali se i sam naći na lađi koja plovi po vodi Baćinskih jezera. Doživjeti svim čulima vodu i oazu šaša.  Osjetiti blaženu energiju kajakaša koji po ovoj vodi s mirom plove. Vidjeti lopoče u punom cvatu i kreketave žabe koje po njima živahno skakuću.

Baćinska jezera nose se u duši

Baćinska avantura može početi jer naš domaćin spretno odvezuje staru lađu. “Evo vas na lađi staroj 120 godina” –započinje u maniri dobrog domaćina Andro Bogunović- Capitano. Starosjedilac je on na Baćinskim jezerima s korijenima već duboko ogrezlim na ovoj zemlji. Njegovi su pradjedovi nastanili ovaj kraj oko Ploča  stoljećima prije, a danas je na toj zemlji Andro ponosni vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. 

Domorodac Andro uredio stoljetnu lađu

“Ja sam ovdje domorodac, pa se tako i ponašam. Meni ova jezera teku kroz vene. Čuvam ih, obilazim, a koliko mi priroda dozvoljava toliko ih i svojim rukama održavam. Presađujem lopoče, čistim obalu jezera, sijem travu, održajem lađe, dočekujem goste.”

Kada je Andro došao do ove stare lađe bila je u fazi raspadanja. Dugo potopljena u Neretvi i već dobrano zakopana u mulju. Građena je još za  vrijeme Austro-Ugarske o čemu svjedoče i sačuvani dokumenti.

Sam je Andro staru lađu renovirao dvije godine. Imao joj je želju kaže, ponovo udahnuti život i nastaviti tradiciju lađarenja na Baćinskim jezerima. “Ovo je  neretvanska  lađa, a ne bačinska. U Baćini nismo imali ovako velike lađe. Naše su bile mnogo manje i služile su za prijevoz manjih količina ubranog grožđa i smokava kao i za ribarenje.”

Baćinska jezera na meti nevremena

Lađe su s Baćina bile tako male da ih je i kraljica Teuta morala spašavati od lošeg nevremena. Prema predajama pomagala je ona baćinskom puku, pogotovo ribarima koji je i danas za nevremena zazivaju.

“Odlazili su ribari svakodnevno u svojim minijaturnim lađama do ušća loviti ribu. Vrijeme im nije uvijek bilo naklonjeno, a trebalo je kod kuće nahraniti gladna usta. U želji da ulove ribu često su odlazili i dalje od ušća, prema otvorenom moru. Uhvatilo bi ih i nevrijeme. Jednom zgodom se to zbilo pred sam mrak. Male je lađe i trupe vjetar nemilosrdno nosio sve dalje od obale, a veliki ih valovi punili morem. Iznemogli ribari već su se prepustili sudbini, ne nadajući  se da će se spasiti. Kadli se najednom pred njih zaustavi  brod i to s kraljicom Teutom na čelu” –pripovijeda nam Andro legendu.

“Spasite ribare i ukrcajte im ulov na naš brod!” – naredila je kraljica svojim podanicima. Zapovjeđeno, učinjeno! Nikada joj to ribari s ušća nisu zaboravili, pa je i dan danas zazivaju po vjetru i nevremenu, “Teuto, ako bude vjetra, dođi po nas!”

Ljubavni rituali ptica u vrijeme gniježđenja

Lijepo je ovdje na Baćinskim jezerima. Osjećaš da mirna voda pročišćava, a mir osvaja. Krijepi! Tišinu nam jedino “remete” zvukovi prirode. Ptičji pjev i kreket  žaba iz okolnog šaša. Krošnje koje šume i voda koja se pod lađom lagano talasa.

 “Šepure” se kormorani, u kraljevskom stilu. Prelijeću liske, štuke! Plove patke, a za jednom od njih i sedam-osam malih, slatkih pačića. Ne boje se! “Nema ovdje lova. Ptice žive u potpunoj slobodi, bez straha. Mogu se samo promatrati. Najbolje dalekozorom ili s promatračnice za ptice postavljene u blizini izvora Oćuša.” – objašnjava Andre i nastavlja:  

“Zanimljivi su  njihovi ljubavni rituali u vrijeme gniježđenja. Glasaju se, dozivaju i zavode posebnim pjevom. Vabe jedni druge kao da govore “Ti dođi mene i ja ću tebi, nađimo se na pola puta”- pomalo u humorističnom tonu objašnjava Andre ptičje ponašanje. Kaže, ima i kornjača koje mirno po splavovima leže.

Postajemo dio divljine

Plovimo čistom površinom da bi već u sljedećem Andrinom manevru mala lađa zašla u uski kanalić. Dobrano okružen trstikom i šašom. Postajemo dio divljine u koju malo tko zalazi osim ptica, žaba  i Andrinih lađa.

Baćinska jezera presijecaju dva tunela

Pred nama kameni mostić kroz kojeg lađom treba proći. Raj za oči jer ova se kamena građevina potpuno uklopila u okoliš i dodatno ga krasi.  Ljudska ga je ruka iz potrebe napravila prije stotinjak godina kao i dva tunela za odvodnju vode.

“Prije stotinjak godina napravila  su se dva tunela na području jezera. Trebalo ih je probiti da bi se suvišna voda nakon obilnih kiša prelila u more. Prije toga bi kiše cijelo područje poplavile.”

Dva kilometra dug tunel Marićevac

Tunel Marićevac dug je dva km i spaja jezera s rijekom Maticom koja teče kroz Vrgorsko polje. Tijekom ljeta kada rijeka Matica presuši moguće je hodati tunelom, a kada ima dovoljno vode tunel je lađom prohodan od Peračkog blata do suhog korita rijeke Matice.

Idemo u Peračko Blato isprobati smokve

Kada smo već kod Peračkog Blata, ne preostaje nam ništa nego posjetiti ga jer kako nam kažu mještani Baćina i ono nosi svoju priču. Ova mikrolokacija nadaleko je poznata po smokvama. Nema obitelji koja nije naslijedila, ali i dodatno nasadila stabla smokava po svojim poljima. “Tetošene” mediteranskom klimom, zemljom punom minerala i vrijednim rukama težaka. Bilo da su svježe ili suhe, slade nepca pridošlim gostima, a okusom oduševljavaju Europljane, Amerikance  i daleke Azijate.

Peračka smokva nadaleko je prepoznata zbog svoje kvalitete

Što je to toliko neodoljivo u toj peračkoj smokvi,  pitamo mladog agronoma Tomu Ostojića koji na svojim poljima uzgaja oko 200 –ak stabala?

“Peračka smokva prepoznata je u svijetu zbog svoje kvalitete, izbalansiranih okusa i sladora. Kvaliteta najviše ovisi o zemlji na kojoj raste. Na ovom našem području, počevši od brda prema jezeru izmjenjuju se tri strukture zemlje koje su pune minerala i hranjivih tvari. Ovo su aluvijalna tla koja su nekad bila poplavljena, a nastala su dugogodišnjim nanošenjem sedimenata” –objašnjava Tomo.

Baćinska jezera hrane smokve

Za uzgoj smokava na Peračkom Blatu osim zemlje bogate mineralima važna je i voda iz Baćinskih jezera.

“Voda ljeti isparava i vlagom hrani smokve preko lista. Suha smokva koju sada jedemo ubrana je lani. Od zametanja do berbe nikad kiše nije osjetila i u tome leži tajna vrhunske  kvalitete.”

Dok jedni u kolovozu i rujnu zazivaju kišu da im natopi zemlju i nahrani  nasade Tomo bojažljivo gleda prema nebu i moli se za sušu. “Smokva  se ne smije zalijevati, pogotovo u vrijeme dozrijevanja i berbe. Nakon kiše plod puca, postaje vodenast i gubi na kvaliteti.” Srećom za Tomu i njegove sumještane malo je takvih godina.

Smokvenjaci pikantnog i čokoladnog okusa

Suši Tomo na svom imanju smokve i radi smokvenjake, ali ne samo obične, već i one pikantnog okusa. “Oni se odlično ljube sa sirom i dobrom čašicom domaćeg vina” –objašnjava.  Radi on od smokava i džemove, umake, energetske pločice.

“Htjeli smo da to bude naša lokalna priča i da svaki naš proizvod od smokava bude drugačiji od onog koji se već nalazi na tržištu” – kaže Tomo, nudeći nas smokvenjakom od čokolade i čašicom gorkog pelinkovca koji odlično ide uz to.

“Ako se želite i sami okušati u pravljenju delicije od smokava s vama ću podijeliti jedan odličan recept s kojim se mi u našoj kući često sladimo” – Tomo će na kraju našeg susreta.

Recept od smokava

Suhe smokve s prošekom  i kozjim sirom

Sastojci

 • 16 kom suhih smokava
 • 4 dl prošeka
 • 3 žlice šećera
 • 1 štapić cimeta
 • 4-5 klinčića
 • 25 dkg mekanog kozjeg sira
 • korica od limuna
 • sok od limuna
 • žlica maslinovog ulja
 • 2 žlice meda

Priprema

 • Zakuhajte prošek sa šećerom, stavite u to štapić cimeta i klinčiće
 • Kada zakuha dodajte smokve i pustite ih da kuhaju još 5 – 6 minuta.
 • Izvadite i ostavite da se ohlade.
 • Pjenasto izradite kozji sir, dodajte koricu i sok od limuna, maslinovo ulje i dvije žlice meda
 • Smokve napunite sirom tako da im prethodno odrežete gornji dio
 • Kada ih napunite ponovo im stavite kapicu od odrezanog dijela smokve

Baćinska jezera plijene i treba im se vratiti

Ne preostaje nam ništa drugo nego sa sobom ponijeti  predivne doživljaje s Baćinskih jezera, a  jedva čekamo isprobati i ovaj Tomin recept.

Odluka je među nama već pala. Vraćamo se uskoro!

Treba se okupati u ovoj oazi mira. Isprobati sve moguće vrste sportova koji se na jezeru nude i preispitati svoj avanturistički duh. Kajakarenje i SUP pod obavezno kao i planinarenje po okolnom brdu Striževo.

“Iznajmit ćemo bicikle i njima proći makadamske staze. Zastati u lokalne vinarije i isprobavati domaća vina” – jedan će od nas.

S idejama se ne posustaje, redaju se bez prestanka!  “Možemo ponijeti i šator i provesti koji dan kampirajući jer po mnogima je ovo najbolja lokacija za kampiranje u Hrvatskoj.”

Što reći nakon ovog uzbudljivog doživljaja, već Baćinska jezera čekajte nas jer se vraćamo uskoro!

Veliko hvala turističkoj agenciji Magnificent Croatia i Turističkoj zajednici Ploče na organizaciji i izvanrednom doživljaju. Ugođaj je bio veličanstven jer ste nam svojim znanjem i gostoljubivošću omogućili da duboko zađemo u vašu prelijepu dolinu.