Dingač, zlatarica i trnjak su domaće sorte grožđa

Dingač za grijeh, a zlatarica  za smijeh!

📜 Anita Palada

📸 ©Turistička zajednica Split, Vinarija Prović, Turističko -ugostiteljska škola Split, Anita Palada

Dingač, postup, trnjak, zlatarica… U čarobnom carstvu kulinarskih užitaka, postoje božanstveni pripravci, a vino je jedno od njih. Satkano od čarolije okusa  tjera na uživanje, na ukuse bogova koji su se spustili s neba i postali stvarnost.

Vodimo vas da s nama isprobate opojne okuse dingača i postupa, proniknite u baršunastu teksturu zlatarice, uživate u vatrenim sokovima moćnog trnjka i eterično mirišljavog grka! Ova četiri čarobna eliksira razbuktat će vam osjetila, otkriti toplinu i podatnost zemlje, sunca i kamena s kojeg potječu. Svaka kap ispijenog vina nezaboravno je iskustvo za kojim su radoznalo tragala i razmažena nepca antičkih božanstava.   

Dingač – inspiracija za manifestaciju Poljubi me vinom

📸Turističko-ugostiteljska škola Split/ Manifestacija Poljubi me vinom

Sljubiti hranu s vrhunskim vinima prava je umjetnost, a profesori i učenici Turističko- ugostiteljske škole iz Splita to su nam manifestacijom Poljubi me vinom i dokazali. Tako je krovna manifestacija Mjesec gastronomije u organizaciji Turističke zajednice Split postala bogatija za još jedno profinjeno događanje posvećeno vinu.

Ove kao i brojne druge manifestacije eno-gastro tipa Turističko-ugostiteljska škola iz Splita provela je zahvaljujući  projektu uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva FIT Split RCK. Učenici su stečenim manirima svojim gostima elegantno posluživati vina dok su gostujući vinski stručnjaci, vinari, sommelieri i enolozi prezentirali autohtone sorte i visokokvalitetna vina napravljena od njih.

Dingač  vinarije Matuško

📸Turističko-ugostiteljska škola Split -Manifestacija Poljubi me vinom

Matuško je nadaleko poznata vinarija s otoka Pelješca, koja je svojim dugogodišnjim i predanim radom iznjedrila dvadesetak visoko kvalitetnih etiketa temeljenih na sortama zinfandel, plavac mali, postup, pošip, grk, chardonnay kao i pjenušac – Don Mateo Rose.

Dingači su njihova renomirana i najatraktivnija vina napravljena od sorte plavac mali. Šarmantnog su okusa, slatkasti, mekani i u njima dominiraju okusi suhe šljive, čokolada i vanilija. Dingači s oznakom royal i reserve posebni su i jako  privlačni znalcima dobre kapljice jer odležavanje u barrique bačvama daje im  poseban okus. Kako se proizvodi i kakvog su okusa objasnila je Helena Skelin iz vinarije Matuško:

“Za ova vina grožđe se bira već u prvoj fazi prerade. Ručno se iz hrpe grožđa odabiru zdravi i potentni grozdovi, najbolje kvalitete, a sve kako bi vino skladišteno u barrique bačvama dobilo teksturu i slojevitost okusa. Ovako odležana vina predstavljaju  vrhunac kvalitete i elegancije. Cijena boce doseže cijenu i do 100 eura što odražava njihovu rijetkost i ekskluzivnost, izazivajući kod istinskih vinoljubaca iznimnu pozornost i znatiželju.”

Dingač je vino visokih alkohola

Nadalje objašnjava da se u bocama nalazi  vino od pomalo suhog grožđa s puno sladora i da ono daje male količine vina s postotkom alkohola i do 16.9%. Helena kaže: Ti visoki alkoholi se ne osjete tijekom konzumacije jer su dobro izbalansirani”  te  znalački nastavlja: “Moram spomenuti i naše bijelo vino grk  čiji okus, mirišljavost i puno tijelo već pri prvom susretu dodiruje sva osjetila.”

Tema o dingaču i postupu neiscrpna je tema o kojoj vinari uvijek rado raspredaju. Tako se i Stanko Štambuk, predstavnik Pelješkog vinogradara, nadovezao na priču svoje kolegice Helene Skelin. 

Dingač – vrhunsko pelješko vino!

📸 Anita Palada/Paleta dalmatinskih specijaliteta

“Pelješka vina napravljena od plavca malog poput dingača i postupa vrhunske su kvalitete i svjetskog glasa. Vina su to duboke rubin boje, kristalne bistroće, zavodljive arome i harmonije okusa. Razlika od vina do vina može biti velika. Ona skladištena u inox-u uvijek imaju isti okus i miris za razliku od onih koji se drže u barrique bačvama. Vino skladišteno u njima nakon par mjeseci dobije miris hrasta, postaje pitkije, ima puniji okus, cjenjenije je i  priznatije, a s tim i skuplje”- objašnjava Štambuk.

Dingač i Postup – zaštićeni vinski  položaji

📸 Anita Palada/Padine Postupa

U razgovor se uključuje i  Damir Zrnovinski znalac, sommelier, čovjek s neiscrpnim vinskim znanjem te pojašnjava koja vina mogu nositi ove oznake.

“Kad govorimo o dingaču i postupu onda govorimo o dva položaja naziva Dingač i Postup. To su dva položaja na južnoj strani poluotoka Pelješca na kojima se uzgaja plavac mali. Dingač je u Ženevi 1964. dobio Međunarodni certifikat kvalitete kroz zaštitu zemljopisnog porijekla izvornosti, a u stopu ga je 1967. pratio i postup iz susjednog položaja. Dakle, vina koja smiju nositi te nazive točno su ograničena geografskom širinom i dužinom.”

Zato vam preporučuje da i sami uživate u opojnim okusima plavca malog, prastarog dalmatinskog vina iznimne kvalitete i okusa. S njime se u prošlosti nazdravljalo na europskim dvorovima, a danas se o njegovoj užitnosti pročulo i do Bijele kuće, pa se njime nazdravljalo i na inauguraciji Joa Bidena.  

Bijelo vino za smijeh, a crno za grijeh!

📸Vinarija Prović – Dalmatinski brudet/ Turističko-ugostiteljska škola Split- Crni rižot/ Vinarija Prović – Predstavljanje vina

Nasuprot Pelješcu, na kopnenoj strani, u srcu neretvanske doline, nalazi se gradić Opuzen. Pod njegovim se krovovima nalazi i obiteljska vinarija Prović. Nju je za ovu priliku s velikim entuzijazmom predstavila Monika Prović, enolog po zanatu, somelijerka  i najmlađa članica tima.

 “U našoj smo vinariji iznjedrili deset etiketa, a ovdje smo večeras predstavili i kušali dva naša vina, Liviju  i Argona. Livija je vino od sorte zlatarica koju uzgaja  svega 5-6 vinara, a mi smo je među prvima napravili kao monosortu, dakle čistu zlataricu. Ona je posebna po svom lepršavom, svježem i zavodljivom okusu. Vino je ugodno za konzumaciju, pogotovo ljeti i kada se jednom proba ne zaboravlja se lako. Ime smo mu dali po moćnoj, rimskoj  carici Liviji. Smatramo da vino reflektira njezin  karakter, a da smo dobro procijenili svjedoči i brončana medalja s Decantera u Londonu.”

Zlataricu krasi vibrantnost, lakoća, okus i miris koji ne opterećuje. To je vino za radost i smijeh, a radoznalo smo upitali koje je onda za grijeh?

Trnjak, moćni crnjak s juga!

“Trnjak je jače crno vino, ali ne oporo jer su mu tanini mekani i zaobljeni. Uspoređujući ovo vino s temperamentnim Dalmatincem to je sve ono što jedna žena od njega želi. Moćan je i snažan, no opet jako nježan” – na kraju će Monika kroz smijeh.

Vrhunska hrana i vino u antičkom Splitu

📸Turistička zajednica Split/Peristil

Cijelu manifestaciju Mjesec gastronomije kreirao je veliki broj ljudi sa željom da kroz okuse i mirise predstave tradiciju Splita i Dalmacije. Svjesni su globalizacijskih trendova  u turizmu, ali oni žele drugačije. Teže tradiciji i kroz manifestacije je njegovati na što se osvrnula i Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split:

“Gosti koji nam dolazi ne putuju da bi jeli, pili i živjeli kao kod kuće. Oni teži otkrivanju naše tradicije, uživanju u gastronomiji, posebnim okusima i mirisima vina napravljenih od autohtonih sorti. U kombinaciji s profesionalno izbrušenim manirima mi im željene doživljaje možemo i priuštiti. Zahvaljujući učenicima i njihovoj naobrazbi ne trebamo se brinuti kako će naš trud u stvaranju originalne turističke priče ostati neispričan jer već sada znaju kako znalačkim i šarmantnim pristupom zadiviti gosta.”

Sljubljene okuse hrane i vina morate doživjeti!

📸Turistička zajednica Split/Riva

Manifestacija Mjesec gastronomije je u tijeku i traje do polovice studenog, pa ako ste u Splitu i okolici svakako posjetite restorane u kojima se kulinarska čarolija upravo odvija. Samo isparavanje će vam fascinirati osjetila, a o okusima sljubljene hrane i vina da i ne govorimo! Morate ih isprobati sami!