Plaže otoka Paga na meti doživljaja!

📔 Anita Palada
📸Anita Palada

Plaže otoka Paga i plavo more

Hajdemo istražiti plaže otoka Paga! S obalom dugom 302,47 km Pag je najrazvedeniji otok Jadrana i peti najveći hrvatski otok. Smješten je južno od planine Velebit, stoga i na stalnoj meti bure. Jakog, suhog vjetra sa sjevera koji nemilo nosi sve pred sobom, pa tako i vegetaciju po otoku Pagu. Radi kamenitog tla, golih gromada i uzdignutih visoravni otok Pag zovu i Mjesečev otok. Na Pagu se nalazi i staza duga 20 kilometara koju zbog marsovskog izgleda zovu i Life on Mars.

Podno tih čudnovato oblikovanih kamenih gromada smjestile su se brojne  plaže otoka Paga, satkane od bijelog svjetlucavog pijeska. Ručica i Beritnica s penjalištem Stogaj. Slana i Via ferrata na njoj. Seline na sjevernoj strani. Plaža Zrće na kojoj zabava nikad ne prestaje, stoga poznata i kao hrvatska Ibiza.

Radoznalost i želja s okusom adrenalina vodi nas upravo k njima.

Moćna mašina od 200 konja na trimaranu Tome Sumića snažno se oglasila. Počela nas je ubrzano nositi iz malog dalmatinskog mjesta Tribunj prema otoku Pagu, našem željenom odredištu.

Plaže otoka Paga na stazi  Life on Mars

Ugodna staza iz pitoresknog mjesta Metajna vodi prema južnoj strani otoka Paga i stazi Life on Mars. Prva plaža na tom putu namijenjena je nudistima, obilježena kao FKK plaža. Jedina je plaža na stazi Life on Mars zaklonjena šumom. Biserni pijesak i sitni žal okruženi su ovećim kamenim gromada.

Izlazak iz šumovitog dijela vodi prema kamenoj pustinji s rijetkim zelenilom, ali zato bogato ukrašene plavetnilom neba i mora. Očito je da golo kamenje stalno pohode olujni vjetrovi, kiša i sunce te ga svojom snagom lome i oblikuju, radeći od njih nepregledne goleti. 

Plaža Ručica

Uplovljavamo u uvalu u koju se nalazi još jedna plaža otoka Paga, plaža Ručica. Duga je to šljunčano-pješčana plaža na kojoj pokoje stablo tamarisa i ne štiti baš od ljetnog sunca. Stoga je hlad jedino moguće naći pod suncobranom ili u obližnjem kafiću, uređenom u ležernom ljetnom stilu.

Odrasli uživaju u plivanju ili pod suncobranima dok se najmlađi  opušteno brčkaju u plićaku i grade kule u pijesku.

Plaža je spoj kamena, finog pijeska i tirkiznog mora. Golicala je maštu i urednicima svjetskih magazina poput Vogue-a i Harper’s Bazaar koji su na njoj snimali modne editorijale. Nisu je u svojim glazbenim spotovima zaobišle ni hrvatske  glazbenice Severina i Ana Rucner. Hrvatski nogometni reprezentativac Dean Lovren na njoj je snimao i modnu kampanju.

Plovidba nas od plaže Ručice dalje vodi prema plaži Beritnici. Ponad uskog puta uzdižu se stijene uglancane silovitim udarima paške bure. Ispod njih su veliki nanosi finog žala iz kojeg izviru kamene gromade.  Kamenja je ovdje razbacanog u svim veličinama i marsovskim oblicima. Postajemo svjesni zašto ovu stazu nazivaju Life on Mars!

Penjalište Stogaj i plaža Beritnica

U vidokrug nam ulazi enormno visoka stijena Stogaj. Omiljeno je to penjalište za penjače i avanturiste koji se po toj vanzemaljskoj stijeni mogu penjati u dvadesetak smjerova. Čak i oni koji nemaju penjačko iskustvo. Za njih je prilagođen smjer od desetak metara, a za one iskusne tu su smjerovi Skorpion i Spyder.

Ispod stijene Stogaj nalazi se prelijepa plaža Beritnica koju u plitkom dijelu krase tri velike kamene gromade, dobrano izbrazdane morskom solju i burom.

Pješčano- šljunčana plaža duga je i nestvarna. More je kristalno! Svojom mirnom površinom mami da se zaroni u njega. Hladi i krijepi tijelo istovremeno. Međutim, na plaži nema drveća, pa s tim ni hlada. Stoga se tijekom izležavanja na plaži potrebno smjestiti pod suncobrane za koje se treba sam pobrinuti. Do ove plaže otoka Pagamože se s kopnene i morske strane, ali dolazak s brodom je mnogo ležernija  opcija, pogotovo za one koji ne vole pješačiti po vrelom suncu.

Na stazi Life on Mars nalazi se i Via ferrata Slana

Plovimo dalje, istražujemo! More je mirno, a plavetnilo fascinantno. Dalje od Beritnice nailazimo na uvala Slana. Krajolik između ove dvije plaže otoka Paga pun je marsovskih oblika. Sa sjeverne strane opkolile su je visoravni, a s južne plavetno more. Između njih kamenjar po kojem zaigrane ovčice trčkaraju i bleje, brsteći rijetke busene zelene trave.

Ne podcjenjuj dužinu Via ferrate!

U podnožju visoravni, metar, dva od mora u uvali Slana  nalazi se Via ferrata koja je stazu Life on Mars dodatno adrenalinski obogatila. Taj prolaz kroz stijenu je osiguran sajlom i za prijeći ga obavezno je korištenje Via ferrata seta.

Stotinjak  metara je dug i prijeđe se za 15-ak minuta. Međutim, iako kratka, Via ferrata je prilično komplicirana za priječi. Oni koji su je trasirali potrudili su se da prijelaz bude neizvjestan od početka do kraja. Pogotovo jer je za prolaz potrebna enormna snaga ruku.

“Međutim, ako i posustanete u nekom dijelu ništa vam neće biti! Skočite i prijeđite taj dio puta plivajući kako se prolazio i prije postavljanja ferrate. Samo pripaziti na stvari u ruksaku koji mora biti minijaturan radi lakšeg prolaza” – savjetuje  jedan znalac koji nam se našao na putu.

Plaža Malin

Dalje od plaže Slana idemo prema  plaži Malin. Mi smo do nje doplovili brodom.Međutim, do nje se može i ferratom, ali  i zaobilazno preko kamenjara za što treba imati mnogo volje i kondicije. Taj zaobilazni put je poprilično dug, oko sat i pol hoda od uvale Slana. Preporučljiv je samo za one koji vole pješačiti. Međutim, taj odabir ljeti može biti opasan radi vrućine i jakog  sunca. Kažu da je ipak najbolji put do Malina s morske strane.

Priroda je plažu Malin oblikovala i smjestila na samim Paškim vratima, a obogatila je i vodom, nošenu ponornicom, koja izvire na samoj plaži.

Plaža Seline

Okrećemo timun i plovimo prema sjevernoj strani otoka. Tu nam se otvara još jedna skrivena uvala i na njoj plaža Seline!  Obala je prekrivena finim šljunkom, a morsko dno pijeskom i ravnim kamenjem. Kupanje u moru s ove strane otoka je hladnije u odnosu na južnu stranu. Pripada Velebitskom kanalu u kojem česte vrulje rashlađuju more. Na ovom dijelu otoka treba uvijek biti na oprezu zbog iznenadnih i često nepredvidljivih udara bure koji ovdje i ljeti znaju udarati i do 120 km/h.

Zrće – plaža gdje zabava nikad ne prestaje

Na drugoj strani od staze Life on Mars nalazi se plaža Zrće u Novalji. Svi oni  koji vole zabavu, koktele  i danonoćno partijanje moraju je posjetiti. Ovu plažu nazivaju hrvatska Ibiza i svjetski je sinonim za ljetnu zabavu.

Na ovoj plaži, u klubovima Papaya, Kalypso, Aquarius i Noa, zabava ne prestaje. Svaki od klubova  može primiti i po nekoliko tisuća posjetitelja, a za glazbu su zaduženi  najpoznatiji DJ umjetnici, Armin Van Buren, DJ Tiesto, Arno Cost.

Osim partijanja po klubovima, na plaži se može uživati u raznim sportskim, zabavnim i rekreativnim sadržajima. Jet-ski, parasailing, cageball, a za one nešto hrabrije i bungee jumping. Skok s visoke dizalice prema moru pun je adrenalina kojeg oni ovisni o njemu ovdje teško mogu obuzdati.

Ljeto je i vrijeme da se krene, a gdje nego u Hrvatsku, put Jadranske obale na rajske plaže otoka Paga!