Grad Split i njegova Štorija o' spize

Grad Split i njegove Štorije o’ spize

📔 Anita Palada

📸 TZ Split

Grad Split, Dioklecijanov grad podno Marjana, postaje poprište kulinarskih i gastro događanja. Tako će tijekom mjeseca listopada grad Split na svojim već bogato ispisanim stranicama dodati još jednu, naziva Štorije o’ spize! Bit će tu gastronomije, kulinarskih zapleta i raspleta, tradicionalnih jela, vina, pjesme i dalmatinskog šušura.

I Dioklecijan se sladio dalmatinskim namirnicama

“Ovdje ću sagraditi palaču, pripremite teren! – zagrmio je car Dioklecijan vidjevši s broda predivnu uvalu nad kojom su se uzdizala brda i prostirala polja, puna mediteranskog bilja. Opčinjen, stavljao je glavu niz vjetar, širio nosnice i duboko udisao more pomiješano opojnim mirisima kadulje, ružmarina i lovora koji su dopirali s kopna. Jedva čekao da i nogama dotakne tu podatnu zemlju koja se našla pred njim!

Nedugo potom izgradio je velebnu palaču i u njoj kao pravi Rimljani obilato uživao u raznovrsnim jelima. Plodovima mora i divljači garniranoj ljekovitim biljem i travama. Svježe pečenom kruhu! Volio guštati u sirevima prelivenim maslinovim uljem, a potom nepca zasladiti suhim smokvama i grožđem. Iz kaleža piti mirisna vina, rađena od grožđa dozrelog u obližnjim vinogradima njegove palače.

 

Grad Split oduvijek je bio poprište dobre hrane

Organizirao je bankete. Pozivao stanovnike palače da uživaju u jelu i piću. U specijalnim prilikama i svoje bliske prijatelje za koje su se kuhala posebna jela, najviša ona od divljači. Bilo ih je teško nabaviti, ali u toj se posebnosti i ogledala carska moć. Družilo se uz izvedbe glazbenika, pjesnika i plesača.

I danas  je nakon 1700 godina od Dioklecijana živo na ulicama grada Splita. Ulice, trgovi i znamenitosti duboko nose Dioklecijanov trag,  oduševljavajući putnike i namirnike svojom impozantnošću i originalnošću.

Nezaobilazna kultna mjesta u gradu treba doživjeti

Peristil i sfinge na njemu, Dioklecijanov mauzolej, Podrumi, ostaci Foruma…Kada se ovom gradu pridodaju i druge znamenitosti grada Splita, Katedrala sv. Dujma, Pjaca u središtu grad, kultna Riva i Prokurative, moderno-antikna Marmontova te niz uskih kamenih uličica po kojima su se smjestili brojni restorani onda “najluđi grad na svitu” postaje najpoželjnije gurmansko i hedonističko odredište.

Grad je to nevjerojatne energije koji karakterom njegovih stanovnika intrigira. Vizurom plijeni! Tradicionalnim jelima i esencijama iz prirode golica nepca, a vinskim kapljicama iz obližnjih vinograda pobuđuje užitak i strast, inspiraciju i nadahnuće.

Gastro manifestacija – Štorija o’ spize

Grad Split zaslužuje najbolje! Moto je to njegovih građana kao i organizatora 1. Splitskog mjeseca gastronomije – Štorija o’ spize koji će se tijekom listopada održavati diljem grada.

Potrudili su se čelni ljudi Turističke zajednice Split i Grada Splita da njihov grad, delicije brojnih restorana i hotela, šušuraste ulice zapamte svi oni koji će se u njemu naći tijekom ovog mjeseca.  

Velika ponuda raznovrsnih  gurmanskih  jela već je započela 10. izdanjem gastro festivala – Taste the Mediterranean, a trajat će i završiti nizom zanimljivih događanja u organizaciji vrhunskih  gastro znalaca.

Grad Split pun je šarmantnih restorana

Na ovom 1. splitskom mjesecu gastronomije sudjeluju chefovi tridesetak splitskih restorana i hotela. Pomno će oni osmišljavati i nuditi jela bazirana na domaćim namirnicama i mirisnim esencijama. Vratiti tradicionalne mirise na gradske ulice, a bit će zasigurno i onih kojima se nekad divio i sam Dioklecijan.

 

Gurmanski raj i za najizbirljivije sladokusce

Adriatic Sushi&Oyster Bar, Artičok, Baza food bar, Biberon sushi bar, Bokeria, Central-Hotel Santa Lucia,Chops Grill-Steak&Seafood, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor,Maestro Grill, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noir, Noštromo, Olive Tree, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Štorija, Šug,Trattoria Tinel, Zinfandel, Zoi, Zona, Zora bila, Zrno Soli.

Ovo su restorani bogate gastro ponude, a Splićani i gosti koji se nađu u gradu rado će u njih zalaziti i ovog mjeseca. Pogotovo jer vrsni chefovi biranim namirnicama i pomno osmišljenim jelima garantiraju eksploziju raznovrsnih okusa i gurmanski raj po festivalskim cijenama.   

Na splitskoj Peškariji i Štorije o’ vinima

Osim chefova i njihovih kulinarskih delicija na festivalu će se polovicom mjeseca listopada naći i raznovrsnih vina, proizvedenih od biranih autohtonih sorti dalmatinskog kraja.

Tko još nije čuo za kaštelanski crljenak, praoca američkog zinfandela i talijanskog primitiva? Svi oni imaju isti genetički kod. Stoga će kaštelanski crljenak na vinskom festivalu, naziva  Štorije o’vinima, svakako trebati isprobati, a uz bok će mu stajati i vina  iz marinskih, vrgoračkih i omiških podruma i konoba.

                                  

…domaćem siru, pršutu i soparniku 

   

Uz dobru kapljicu uvijek ide i slastan  zalogaj, pršut, sir i soparnik za čije će se bogatstvo ponude pobrinuti OPG-ovi iz Omiša,  Marine, Vrgorca i Kaštela.

U tom neobičnom ambijentu splitske Peškarije bit će vrlo živo. Vina, ulja, sira i pršuta, a sve uz pjesmu i dalmatinski  šušur.  Kako cijeli doživljaj ne bi ostao samo na  kratkoročnom užitku svi će se proizvodi moći i kupiti po vrlo promotivnim, festivalskim cijenama.  

Gourmet maraton

Nakon toga slijedi još jedna gurmanska poslastica – prvi Gourmet maraton. Gosti će pohoditi od 3 do 5 restorana i u svakome osladiti nepce jednim posebnim jelom te popiti čašu mirisnog dalmatinskog vina.  

Grad Split posjećuje gastro liderica svjetskih razmjera

Međutim, ambiciozni se organizatori festivala nisu zaustavili samo na domaćim proizvodima, chefovima i jelima, već su se u suradnji s organizatorima Taste the Mediterranean i inicijativom Mediterranean  Women Chefs pobrinuli da Splićanima u posjet dođe i Kolumbijka Leonor Espinoza. Najbolja chefica svijeta!

Titulu najbolje chefice svijeta dodijelilo joj je 1080 kulinarskih eksperata iz cijelog svijeta i tako je u srpnju, prema izboru The World’s 50 Best,  postala ključna figura ne samo kolumbijske gastro scene, već i gastro liderica svjetskih razmjera.

Upoznajte mlade splitske kulinarske nade 

Njezin boravak u Splitu zasigurno će za poneki savjet iskoristiti profesori i učenici srednje Turističko-ugostiteljske škole te njihove kolege iz partnerskih škola.

Učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu već sada, vrlo vješto eksperimentiraju s namirnicama. Stoga će  prvog dana trodnevne manifestacije, naziva Dani Turističko-ugostiteljske škole u Splitu RCK, na Prokurativama kuhati s renomiranim splitskim chefovima. Cijeli projekt nosi simboličan naziv FitSplit RCK – Future in Tourism.

Sljedeća dva dana održat će se manifestacija  Dan karijere, na kojem će im se predstaviti poslodavci iz branšete Dan obrazovanja  na kojem će visoka učilišta predstavljati  obrazovne programe.

Grad Split dočekuje i chefove iz Sarajeva

Ni pred sam kraj mjeseca listopada, do kada će se prema bogatim najavama splitska kulinarska scena već dobrano “užariti”, neće nedostajati novih, originalnih i posebnih okusa i mirisa.

Na Prokurativama će se održati još jedan kulinarski spektakl jer na festival dolaze… Chefovi iz Sarajeva!

Golicat će oni osjetila bosanskim specijalitetima, ćevapima, pitama i burecima, rađenima po originalnoj, starovjekovnoj recepturi. Osim delicija tog će dana u prijateljskom Splitu podijeliti i pomno čuvane bosanske recepture tih jela. S obzirom da će tu istovremeno kuhati i dalmatinski kuhari neće nedostajati ni domaćih jela i recepata.

Natjecanje barista, barmena i konobara

U samoj završnici festivala koji programski ulazi u mjesec studeni  održat će se i Grand Gourmet u organizaciji ŠKMER-a,  međunarodno natjecanje barista, barmena i konobara.

Svi ste dobrodošli na gastro manifestaciju Štorija o’ spize!

Kuhanje jela i zabava na splitskim ulicama u organizaciji 1. mjeseca gastronomije u Splitu – Štorije  o’ spize zasigurno je najbolja uvertira i za skorašnji blagdanski ugođaj kojeg nestrpljivo iščekuju ne samo Splićani, već i oni koji su barem jednom  posjetili njegove ulice usred zime.

Cijeli program manifestacije možete preuzeti OVDJE