Game of Thrones - Klis fortress

Game of Thrones spektakularno spojio povijest i fantaziju

📔Marko Suton

📸Marko Suton, Anita Palada

Game of Thrones! Amerikanci usred Dalmacije! Utvrđuju novi grad – Meereen!

Ako ste ljubitelj serijala Game of Thrones, zasigurno smo vas zbunili s prethodnom rečenicom, zar ne? Osim toga, zasigurno ste makar jednom posjetili Dubrovnik i obišli lokacije King’s Landinga?

Game of Thrones: Otkrijte Tvrđavu Klis – lokaciju grada Meereen

No, nije Dubrovnik jedina lokacija Game of Thrones-a u Republici Hrvatskoj. Serija se snimala i u Splitu, Šibeniku, kao i na Klisu, gdje je Kliška tvrđava poslužila kao lokacija grada Meereena, kojeg Daenerys osvaja i u kojem izvjesno vrijeme i vlada.

Scene kao što su razapinjanje plemića kao odmazda za razapinjanje robova, pogubljenje oslobođenog roba koji je ubio jednog od plemića, razjarena rulja koja kamenuje Khaleesi koja pod zaštitom Neokaljanih bježi uz stepenice samo su neke od najpoznatijih scena koje su se snimale unutar kliške tvrđave.

Tvrđava u Klisu odavno mi je na “bucket listi”, a potaknut raznim putopisima, odlučio sam pretprošlu nedjelju posvetiti jednodnevnom izletu do Klisa i obilasku tvrđave.

Posjetite Tvrđavu Klis: Skriveni dragulj blizu Splita

Klis je malo mjesto smješteno nadomak Splita te je odlično označeno tako da i bez sveprisutne Google karte možete bez problema pronaći i Klis kao i slobodan parking.

Savjet: Parkirati svoj automobil na parking prije tvrđave jer je parking ispred stepenica koje vode do tvrđave krcat i prenatrpan.

Isto tako, uz  parking i stepenice koje vode k tvrđavi nalazi se kafić u kojem možete pronaći okrjepu te razgledati fotografije glumačke postave Game of Thrones-a tijekom snimanja serije. Lokalci nisu zainteresirani za te fotke, no tko god dođe od gostiju, obavezno štrokne koju fotku interijera kojeg krase fotke povezane s Game of Thrones.

Cijena ulaznice za obilazak tvrđave je prihvatljiva,

10 eura za odrasle, tri eura za djecu, a sam obilazak traje minimalno sat vremena.

Povijesna vrijednost Tvrđave Klis

Naravno, uz Game of Thrones poveznicu, sama tvrđava ima i povijesnu vrijednost. Prema povijesnim izvorima, prvu utvrdu na ovom mjestu izgradili su još Delmati, ilirsko pleme koje je naselilo prostore oko Klisa još u 2. st. pr. Kr. Po dolasku Hrvata na ovim prostorima i Klis dobiva na značaju te postaje vladarski posjed i jedno od središta starohrvatske države, a da je tomu tako dokaz je najstariji hrvatski diplomatski dokument kneza Trpimira iz 825. godine. Potom slijedi razdoblje Uskoka i Osmanskog carstva budući da je kliška tvrđava bila dio tog carstva više od jednog stoljeća.

Utjecaji Mlečana i Austro-Ugarske na Klišku tvrđavu

Zatim, kliškom tvrđavom vladaju Mlečani, a jedno vrijeme je i u sastavu Austro-Ugarske Monarhije. Sva ova povijest oslikava se i u rasporedu tvrđave tako što se ista gradila i širila kroz stoljeća i razne vladare. Zbog toga i obilazak traje poprilično jer današnji izgled tvrđave rezultat je mnogih izmjena i nadograđivanja pa tako imamo čak tri ulaza, gdje je prvi, ili glavni ulaz sagrađen od strane Mlečana krajem 17. st., a treći ulaz, duboko unutar tvrđave, utemeljen je još u srednjovjekovnom razdoblju.

Tijekom obilaska proći ćete i pored topničke vojarne iz 19. st. stare i nove barutane, Kneževog stana kao i srednjovjekovne crkvice sv. Vida koja je tijekom turskog osvajanja pretvorena u džamiju, a mletačkim zauzimanjem tvrđave 1648. g., istoj je vraćena prvotna namjena te od tada u njoj možete pronaći reljefno ukrašen barokni umivaonik iz 17. st. s velikom kamenom škropionicom u obliku školjke.

Ne smijem zaboraviti spomenuti i da se s tvrđave Split vidi kao na dlanu te da je pogled fenomenalan.

Game of Thrones: Potencijal za dobru razonodu

Možda sam u krivu, ali dobio sam dojam da rukovodstvo tvrđave ne želi isticati nešto pretjerano priču oko Game of Thrones – a. Naime, osim točke Game of Thrones koja stoji na info ploči i šturog natpisa, ostala promidžba je zapostavljena, a u staroj barutani prašinu skupljaju istrošeni posteri sa snimanja Game of Thronesa i nekakva maketa zmaja koja je vidjela bolje dane. Mislim da je to šteta i da bi trebali nastaviti s tom promidžbom pa ju čak možda i proširiti pogotovo zbog toga što Klis ne nudi ništa drugo nego tvrđavu.

U svakom slučaju i bez obzira na tu manjkavost, obilazak tvrđave opravdao je očekivanja te ga rado preporučujem i drugima. Jedan ugodan dan i bijeg od svakodnevice je zagarantiran.

—————————————————————————————————————–Napisao: Marko Suton – novinar, copywriter, turistički vodič za Mostar

Marko je diplomirani novinar, zadnjih desetak godina radi kao copywriter i SEO copywriter. Također, voditelj tečaja copywritinga kao i tečaja Digitalnog marketinga. Isto tako, certificirani turistički vodič za Mostar i Hercegovinu. U slobodno vrijeme voli putovanja, a zabilješke s istih objavljuje na svom Linkedin profilu i news portalima.