daniel-meier-mljecni- put -lastovo

Lastovo: Jeff Bezos bi nakon svemira mogao istraživati zvijezde na otoku Lastovu

Written by Anita Palada
Cover photo Daniel Meier

Jeff Bezos raketom odletio u svemir

U teksaškoj je pustinji bilo sve spremno za lansiranje! …Dva, jedan…vrummm! Raketa se s malobrojnom putnicima vinula u zrak! Uzdizala se u vatrenom stupu, da bi se već u sljedećem trenutku pretvorila u jedva primjetnu bijelu točkicu na nebu. Jeff Bezos i njegova mala družina odletjeli su u svemir!

Prvi komercijalni let u svemir dosegao je visinu od oko 106 kilometara! Četiri minute se lebdjelo u bestežinskom stanju, promatralo Zemlju i svemirsku beskonačnost. Nakon 11 minutne svemirske avanture družina se sretno spustila na Zemlju.  

lastovo-mlijecni-put-jeff-bezos
Foto Daniel Meier/TZ Lastovo/Pogled s Lastova na Mliječni put

Mliječni put: Odaberi svoju sretnu zvijezdu

Prateći let Jeffa Bezos-a u svemir, stanovnici Lastova kažu da je doživljaj svemira s njihovog otoka još ljepši i potpuniji. Pogotovo u noćnim satima, kada nebo prekrije tama i na njemu zaigra treperavi sjaj zvjezda. Treba li im vjerovati? Idemo istražiti!

Kažu da je potrebno samo leći na jednu od šljunkovitih lastovskih plaža, sačekati da padne mrak i pojave se zvijezde. “Pogledaj, padaju zvijezde!” – čuo se razigran glas.  “Padaju one s neba i na drugim mjestima, ali nigdje tako spektakularno vidljive kao na Lastovu. Dovoljno je pogledati u nebo i izabrati svoju sretnu zvijezdu. Kada se galaksijom počne provlačiti njihov svijetleći trag potrebno je samo zamisliti želju i ona će se ostvariti.”

Oni koji su posjetili Lastovo i povjerovali u zvjezdanu moć otišli su s tog mjesta bogatiji za nesvakidašnje iskustvo. Nisu trebali letjeti! Bilo se dovoljno samo opustiti na nekom žalu i pridružiti se mnogobrojnim zvijezdama na Mliječnom putu i treperavom sazviježđu.

lastovo-nebo-zvijezde-kaktus-jeff-bezos
Foto Anita Palada/Lastovsko nebo obasuto zvijezdama

Zvijezde padalice ili Suze svetog Lovre

“I Zemlja je dio ove galaksije” – kaže Diana Magdić, djelatnica TZ Lastovo. „Naša planeta kruži oko Sunca i samo je jedna od stotinu milijardi zvijezda koja pripada galaksiji Mliječni put. Sunce je od središta naše galaksije udaljeno 26000 svjetlosnih godina. Zbog kristalne čistoće zraka i odsustva svjetlosnog zagađenja, doživljaj svemira ovdje na otoku je mnogo intenzivniji negoli u urbanim sredinama.“

Padaju li doista na ovaj mali otok zvijezde i donose li sreću s neba? “Ne, ne padaju zvijezde, ono što vidimo kao padalice su meteori. Njihovo izgaranje pri ulasku u našu atmosferu, na visini od stotinjak kilometara, vidimo kao svjetleći trag. Iako sićušni objekti, veličine i po nekoliko centimetara, nama djeluju veliko.“

Povremene kiše meteora, kojih u satu kroz atmosferu prolazi i nekoliko desetaka ili čak više stotina, pružaju impresivne slike s neba. Zvijezde padalice (meteori) mogu biti navezane uz bilo koje zviježđe ili roj. Vidljive su za vedrog vremena tijekom cijele godine, a najspektakularnije su sredinom kolovoza. Tada se čini da iz zviježđa Perzej stiže meteorska kiša Perzeida koju na Lastovu nazivaju Suze Sv. Lovre.

Najbolja mjesta na Lastovu za promatranje zvijezda

Za potpuni doživljaj svemira najbolje se smjestiti na neko skrovito mjesto na plaži ili se popeti na najveći otočki vrh – Sveti Juraj na Humu (418 m). S tog se mjesta najbolje vidi nebesko blještavilo, ali i hrvatska obalna razvedenost.

Pogled sa Huma pada na otok Korčulu – rodno mjesto Marka Pola, Mljet – zelenu oazu nabujale mediteranske vegetacije, Elafitske otoke – jelenje otoke, najljepši dio dubrovačkog arhipelaga, Sušac – otok divlje pučinske prirode, Palagružupoluotok Pelješac, Vis, Hvar… Osim Huma, na otoku je i mnogo drugih tamnih lokacija otvorenih prema južnom nebu. Može se leći bilo gdje i provesti noć u igri sa zvijezdama, planetima, meteorima i satelitima.

To mjesto pod vedrim nebom je i prostor osobnog preispitivanja, otkrivanja, otvaranja. Provocira čovjeka da pronikne u sebe i preispita svoje mjesto u svemirskom okruženju. Potiče ga da zastane i osvijesti koliko mora biti zahvalan majci Zemlji što mu daruje siguran život i čuva ga od tajnovitih bezdana golemog asteroidnog pojasa.

Sunce – najsjajnija zvijezda Sunčevog sustava

„U asteroidnom pojasu utvrđeno je postojanje milijuna stijena, promjera i do jednog kilometra. Možda je to na prvu veliki broj, ali kada se uzme u obzir da se te stijene nalaze u pojasu širokom 550 milijuna km onda je razumljivo da su asteroidi rijetki i prilično udaljeni jedni od drugih. Neki asteroidi se nalaze i u unutarnjem dijelu Sunčevog sustava, povremeno prolazeći i blizu Zemlje“ – objašnjava Magdić.

Svjesnost o relacijama matičnog planeta i nas samih naspram ostatku svemira, istovremeno je uzbudljivo i smirujuće.

Što to uzrokuje gibanje planeta oko Sunca? Planeti bi se gibali pravocrtno, ravnom crtom kroz vakuum svemirskog prostora, ali Sunce im ne da. Ono mijenja njihov smjer gibanja. Obdareno je jakom privlačnom silom pa se planeti kreću kružno, a ne pravocrtno. To je veliki objekt s 500 puta većom masom od ostatka Sunčevog sustava.

lastovo-svjetionik-struga
Foto Anita Palada/Južna strana otoka, Skrivena luka, Svjetionik Struga

Kupanje sa zvijezdama i planktonima

Svjetlosne igre Sunca, Mjeseca i zvijezda na Lastovu nikad ne prestaju. Posebno su zadivljujuće na južnoj strani otoka, oko uvale Skrivena luka i svjetionika Struga. Tu se nebeska tijela „kupaju“ u kristalnom moru i sjedinjuju sa blještavilom morskih planktona. Njihova igra svakome tko je doživi ostaje zapamćena kao rijetko doživljeni prirodni fenomen.  

Po lastovskom nebu Starlinkovi putuju u konvojima

Našom orbitom kruže i mnogi sateliti, a u zadnje su vrijeme naročito intrigantni oni koje lansira tvrtka SpaceX Elona Muska. Prvih 60 je lansirano  2019., a danas ih u svemiru ima na tisuće. S Lastova možemo pratiti Starlinkove i druge satelite, ponekad i u „konvojima“. Kada su se prvi puta pojavili na nebu ljudi su astronomskim društvima diljem svijeta  dojavljivali viđenja NLO-a. Svojom pojavnošću na nebu oduzimaju dah, bude radoznalost. Kako li su samo tamo dospjeli? Što rade? Tko li je u njima? Međutim, odgovor brzo stiže. “To su sateliti koji se šalju sa Zemlje, a osnovna im je funkcija osigurati povezanost s internetom“ – kaže nam Magdić.

Lastovo – mali otok za velike izazove

Lastovo, mali dalmatinski otok nalazi se u južnom dijelu Jadranskog arhipelaga. U poimanju veličine Lastovo je majušna točkica na Zemlji, duga svega 10, a široka 6 km, ali u nebeskom prostranstvu i doživljaju njegova je veličina enormna. Vrti se oko njega neka čudna, tijelu ugodna energija koja prožima i plijeni, ali i dijeli preko ljudi, mora i ove zvjezdane čarolije.

Možda je vrijeme da Jeff Bezos posjeti Lastovo i usporedi doživljaje. Vjerojatno bi nadvladalo svako prijašnje, pa i ovo njegovo najnovije svemirsko iskustvo.